Tips voor je sollicitatiegesprek

Waar wij voor staan:

Bij Pure Assistants draait alles om duurzame en betekenisvolle connecties tussen kandidaten en organisaties. Werkgeluk staat centraal, en we geloven dat de juiste match niet alleen de prestaties van een team verbetert, maar ook zorgt voor meer betrokkenheid, langere retentie en een hogere productiviteit.

Met 25 jaar ervaring zijn we dé specialist in het matchen van Assistants. Ons revolutionaire APPLI™-algoritme voorspelt wetenschappelijk de perfecte match op basis van persoonlijkheid en werkgeluk. Zo brengen we flexibele, ervaren professionals samen met organisaties waar ze kunnen floreren, waardoor werkgeluk leidt tot langdurige groei en kracht in elke samenwerking.

Voor het gesprek

Goede voorbereiding

Zorg dat je alles weet over de organisatie, de interviewer en de functie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is een mooi onderzoek om je vooraf af te stemmen op alles wat er bij de baan komt kijken. Formuleer vragen die het bij je oproept en neem deze mee naar het gesprek.

Weet wie je bent

Onderzoek vooraf wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Dat helpt je in het gesprek antwoorden te geven en maakt je zelfbewust. Denk na over je onderscheidend vermogen. Wat maakt jou anders dan anderen? Waarin voeg jij waarde toe voor anderen? Wat zijn je krachten en je valkuilen? Waar word je blij van?

Kleed je passend
Een advocatenkantoor is heel anders dan een evenementenbureau. Kleed je passend. Weet je de dresscode (cultuur niet)? Dan is de regel: kleed je altijd netjes (nette broek met een blouse).

Wees op tijd

Niets is zo vervelend dan gehaast binnen komen. Met name voor jezelf. Als je zorgt dat je 10 minuten voor tijd aanwezig bent en je 5 minuten voor het gesprek meldt, ga je ontspannen het gesprek in.

Zucht een paar keer diep voordat je het gebouw naar binnen stapt. Haal je schouders bij het inademen en laat deze vallen bij het uitademen. Zeg daarbij ‘hè hè, wat een toestand’. Dat geeft je het gevoel alsof het al goed afgelopen heeft, waardoor je ontspant en bij jezelf kunt blijven.

Tijdens het gesprek

MAAK OOGCONTACT
De eerste minuten van een contact zijn belangrijk. De eerste seconden daarvan zijn nog het meest zeggend. In deze tijd vormen we ons al een oordeel over de ander en de ander over ons: “sympathieke vrouw, aardige man, norse vent of spontaan type”. Ook menen we in die tijd zelfs al een idee te hebben hoe de ander over ons denkt.  het gaat slechts om de eerste paar seconden in een ontmoeting, waarin ons brein een oordeel velt. Kijk de mensen aan als ze je iets vragen en houdt in de gaten of ze nog naar je luisteren als je antwoord geeft.

BENOEM JE ZENUWEN
Als je zenuwen voelt, benoem deze dan. Door het uit te spreken, mag het er zijn en ebt het doorgaans op deze manier weer weg. Je kunt weer ontspannen en rustig / langzamer praten.

OPEN HOUDING
Ga ‘open’ en rechtop zitten en kijk de persoon aan. Dus niet met je armen en/of benen over elkaar of onderuitgezakt op je stoel. Een open houding is uitnodigend en laat zien dat je niets te verbergen hebt. Laat zien hoe je je voelt en laat horen wat je denkt.

WEES JEZELF
er zijn al zoveel anderen….. Gedraag je niet zoals je denkt dat de ander wilt dat je je gedraagt. Vul dus niet voor de ander in. Als je spreekt vanuit jezelf, ziet de ander jou zoals je bent. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf en hoef je je straks in je baan ook niet anders voor te doen.  Je hebt zo ook meer kans dat je de baan en organisatie vindt die bij je past.

TOON GEEN BEGRIP
Tenzij je echt begrijpt wat ze bedoelen. Als je het niet begrijpt, vraag dan door. Geef nooit antwoord op een vraag die je maar half of niet begrepen hebt.

WEES NIEUWSGIERIG
en dus oprecht geïnteresseerd. Toon interesse in je gesprekspartner. Vraag naar het bedrijf, de werksfeer, naar de mening van een ander.

WEES INTEGER
Praat niet negatief over een vorige werkgever. Dat geeft alleen maar weer hoe je ooit over hun zou kunnen gaan spreken. Is je vorige baan op een vervelende manier afgesloten, dan kun je dat in zijn algemeenheid benoemen en aangeven dat je het niet integer vindt om er inhoudelijk op in te gaan.

TOT SLOT
Vraag aan het eind van het gesprek hoe ze het gesprek en jou ervaren hebben. Het geeft je een indruk van je kansen en het geeft je belangrijke informatie over hoe je overkomt op anderen.

ALS ALLERLAATSTE EN ALLERBELANGRIJKSTE
Let op: Een sollicitatie is altijd een gelijkwaardig gesprek. Ga naar een sollicitatiegesprek met het plan je een beeld te vormen van het bedrijf en je toekomstige collega’s. Zij willen weten of je past bij de mensen in de organisatie en de benodigde capaciteiten hebt. Jij wilt weten of zij je kunnen bieden wat jij nodig hebt. Of zij de organisatie zijn waar jij je verder kunt ontwikkelen op een plezierige manier. Op die manier maak je van de ondervraging een gesprek.

Na het gesprek

Wij stellen 1 ding centraal: Jou. Dat is het waar het bij Pure Assistants om draait. Het gaat niet over leeftijd, over opleiding, over afkomst….. Het gaat erom wie je bent. Juist tijdens het solliciteren waar JIJ in de spotlights staat.

Wij geloven in jou als Pure Assistant. Wij zijn Pure Assistants. Letterlijk en figuurlijk. We zijn pioniers die nieuwe dingen creëren, plezier hebben en werken vanuit onze kern. Elke dag weer komen we ons bed uit om een verschil te maken, net zoals dat jij dat doet.

Ga na je gesprek lekker ontspannen. Je kunt er niets meer aan veranderen.

Wat wij belangrijk vinden:
– dat je vooral jezelf bent;
– dat je werkt met veel plezier;
– dat je weet dat je ons kunt bellen om te sparren;
– dat je weet dat we jou zien als een verlengstuk van onze organisatie;
– dat je werkt vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid neemt;
– dat je jezelf uitspreekt;
– dat je waarde toevoegt aan jezelf, aan je werkgever en aan Pure Assistants.

Wij geven het beste van onszelf om het beste van jou te krijgen.

Veel plezier met je gesprek!

We staan voor je klaar.
Pure Assistants.

Heb je nog vragen?